Навчальна дисципліна «Міграційне право» присвячена вивченню комплексу актуальних питань, спрямованих на підготовку висококваліфікованих спеціалістів та набуття ними знань основних положень законодавства, що регулює міграційні процеси, практичних навичок використання правових інструментів для регулювання суспільних відносин у цій сфері, вміння використовувати необхідні знання при виявленні та припиненні порушень міграційного законодавства України.

Міграція в умовах ХХІ ст. становить одну з найбільш важливих і дискусійних проблем, яка вимагає належного правового регулювання як на міжнародному, так і національному рівнях. У сучасному світі міграційні процеси супроводжуються карантинними обмеженнями, зумовленими потребою протидії поширенню епідемії COVID-19. В Україні проблеми міграційного права актуалізуються також збройною агресією російських військ, тимчасовою окупацією її окремих територій та необхідністю захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Вказані чинники сприяють зростанню значення міграційного права – однієї з нових галузей права України, перед якою сьогодення ставить чимало складних завдань. Зокрема до предмету міграційного права належать відносини щодо в’їзду на територію України та виїзду за її межі, імміграції, притулку та репатріації, реалізації прав біженців і внутрішньо переміщених осіб тощо.

Мета вивчення навчальної дисципліни «Міграційне право» є підготовка висококваліфікованих спеціалістів та набуття ними знань основних положень законодавства, що регулює міграційні процеси, практичних навичок використання правових інструментів для регулювання суспільних відносин у цій сфері, вміння використовувати необхідні знання при виявленні та припиненні порушень міграційного законодавства України.

Завданням вивчення дисципліни є набуття знань шодо: основних положень міграційного законодавства України, що регулює статус іноземців та осіб без громадянства, підстави та порядок відповідальності; завдання основних підрозділів у сфері міграції; види заходів, які застосовуються працівниками під час виконання завдань у сфері міграції; особливості змісту суспільних відносин, що виникають у сфері міграції; основні проблеми, які є актуальними у сфері протидії нелегальній міграції; тенденції щодо подальшого розвитку суспільних відносин у сфері міграції, а також напрями реформування у конкретний період часу; систему, структуру та основи організації діяльності підрозділів у сфері міграції; порядок застосування заходів до іноземців та осіб без громадянства; форми взаємодії органів внутрішніх справ з іншими правоохоронними органами, місцевим самоврядуванням та громадськістю; зміст процесуальних документів, які складаються під час діяльності у сфері міграції.