Страхове право належить до вибіркових дисциплін. Предметом навчальної дисципліни є наукові погляди, нормативно-правові акти, практика їх застосування щодо регулювання страхових відносин. Страхування охоплює всі сфери господарського життя і діяльності людини та суспільства, а тому перетворюється в загально універсальний засіб страхового захисту інтересів фізичних та юридичних осіб.

Мета: формування у здобувачів вищої освіти системи теоретичних знань і практичних навичок застосування норм страхового права, забезпечення правової поведінки у сфері страхової діяльності.

Завдання: вивчення навчальної дисципліни є опанування та засвоєння здобувачами вищої освіти основних понять, інститутів, принципів і джерел страхового права, засобів правового регулювання різноманітних процесів у сфері страхових правовідносин; аналіз джерел страхового права та практики їх застосування; формування уміння забезпечити суворе дотримання i виконання правових приписів, правильно застосовувати нормативно-правові акти у практичній професійній діяльності.

Предмет: система знань про норми права, що регулюють суспільні відносини в сфері страхової діяльності.